Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Αρχική

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Πλειάδες ή Πλειάς ή Μ45 στην αστρονομία ονομάζεται ένα ανοικτό αστρικό σμήνος, που ανήκει στον αστερισμό Ταύρο.
Από τους αστέρες του σμήνους των Πλειάδων είναι ορατοί με γυμνό μάτι μόνο έξι ή οκτώ, ενώ με το τηλεσκόπιο αποκαλύπτεται ότι το σμήνος αποτελείται από 2.500 περίπου αστέρες μέχρι του 17ου μεγέθους. Οι λαμπρότεροι από αυτούς έχουν ιδιαίτερα ονόματα και είναι οι κόρες του Άτλαντα και της Πλειόνης: Αλκυόνη, Μαία, Μερόπη, Ηλέκτρα, Κελαινώ, Ταϋγέτη και Στερόπη.
Όλοι οι αστέρες των Πλειάδων παρουσιάζουν την αυτή ιδία κίνηση, που καταμαρτυρεί την κοινή φυσική καταγωγή και ύπαρξη και άλλων φυσικών δεσμών μεταξύ τους. Επίσης οι αστέρες αυτοί περιβάλλονται από διάχυτη νεφελώδη ύλη που καλείται συνολικά «νεφέλωμα των Πλειάδων».
Οι Πλειάδες απέχουν από τη Γη περίπου 440 ως 480 έτη φωτός.
Τα ονόματά τους δόθηκαν από τις επτά Πλειάδες από την Ελληνική μυθολογία.


Λίγα λόγια για το παρατηρητήριο.
Το παρατηρητήριο ORION είναι ένα ερασιτεχνικό παρατηρητήριο με μικρό εξοπλισμό που εδρεύει στην περιοχή της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία. Στόχος και σκοπός της λειτουργίας του είναι η προαγωγή της Αστρονομίας μέσω άρθρων, παρατηρήσεων και συνεχούς ανανεωμένου φωτογραφικού υλικού με λήψεις απευθείας από τα δύο τηλεσκόπια του.
Ο εξοπλισμός του παρατηρητήριου περιέχει ένα Διοπτρικό τηλεσκόπιο Skywatcher, κύριας διαμέτρου80 χιλιοστά  και ένα Διοπτρικό τηλεσκόπιο Skywatcher ,κύριας διαμέτρου 100 χιλιοστά (4").
Η στήριξη των τηλεσκοπίων είναι ισημερινή τύπου skywatcher EQ6 Synscan pro.
Τον εξοπλισμό συμπληρώνουν ένας υπολογιστής με όλο τον απαραίτητο λογισμικό, μία camera ΑΤΙΚ 314L+ CCD για λήψη φωτογραφίας deep space, μία camera πλανητικής φωτογράφισης τύπου ASI 120 MC και μία camera οδήγησης QHY 5IIC.
Το παρατηρητήριο είναι μια ατομική προσπάθεια με μόνη κινητήρια δύναμη την αγάπη για την αστρονομία και την επιστήμη.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου